Site logo

Corona en sluiting van de horeca – meest gestelde vragen

Corona werkgevers

Het corona virus heeft heel wat impact op de werkvloer. Sommige zaken zijn gesloten, andere vragen hun werknemers om thuis te blijven.  Dat zorgt voor heel wat onduidelijkheden bij werknemers én werkgevers. Wij hebben voor jou een aantal van de meest voorkomende vragen opgelijst. Hieronder vind je de antwoorden.

Corona werkgevers

Het corona virus heeft heel wat impact op de werkvloer. Sommige zaken zijn gesloten, andere vragen hun werknemers om thuis te blijven.   Dat zorgt voor heel wat onduidelijkheden bij werknemers én werkgevers. Wij hebben voor jou een aantal van de meest voorkomende vragen opgelijst. Hieronder vind je de antwoorden.

Veelgestelde vragen werknemers

Tijdens je werkloosheid ontvang je een werkloosheidsuitkering en die is niet combineerbaar met een flexi-job. Wil je je uitkering volledig behouden, dan kan je dus niet flexi-jobben.

Als je wel wil flexi-jobben, kan dat. Je duidt de dag die je werkt als flexi-jobber dan als gewerkt aan op je werkloosheidskaart. Je krijgt voor die dag geen uitkering. De dag daarna kan je terug een uitkering krijgen. 

Je verliest dus voor een stuk je uitkering, maar de winst door te werken is vaak groter. Hoe bereken je dat? Zie elke dag in tijdelijke werkloosheid als een aparte dag. Zit je thuis? Dan krijg je voor die dag een uitkering van minimaal 55,59 euro en maximaal 74,14 euro bruto. Daar gaan nog belastingen af. Ga je flexi-jobben? Dan verdien je minstens 10,09 euro per uur netto. Daar gaan geen belastingen meer af. Maak zelf de rekening. 

 Een flexi-jobber kan aanspraak maken op een uitkering, voor zover zijn schriftelijke arbeidsovereenkomst al ingegaan was op het moment dat de overmacht zich voordeed.

Voor werknemers met een dagcontract kan (voorlopig) geen werkloosheid worden aangevraagd.

Werkloosheidsuitkeringen worden niet automatisch toegekend.  Je vindt de vereenvoudigde procedure om als werknemer een uitkeringsaanvraag in te dienen bij je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas voor Werkloosheid) op de website van de RVA. Hier vind je ook het vereenvoudigde formulier dat je moet gebruiken.

Meer info op: https://www.rva.be/nl/nieuws/tijdelijke-werkloosheid-ten-gevolge-van-het-uitbreken-van-het-coronavirus-covid-19-vereenvoudiging-van-de-procedure

De periode van economische/technische werkloosheid wordt in rekening in gebracht voor de telling van de voorwaarde (minstens 4/5de aan het werk drie kwartalen geleden). de periode wordt dus gelijkgesteld.

Opgelet! het gaat hier om personen die nog steeds verbonden zijn met hun arbeidsovereenkomst, dus niet om personen die ontslagen zijn en een gewone werkloosheidsuitkering krijgen. 

Nee.  Ook in tijden van corona mag je contract niet eenzijdig stopgezet of geannuleerd worden. Heb je een ondertekend contract, dan is het werkgever je loon verschuldigd

Hierop zijn 2 uitzonderingen:

  1. Je valt onder de regeling tijdelijke werkloosheid.  Je werkgever moet dit voor jou in orde brengen.  Lees hoe je tijdelijke werkoosheid aanvraagt.
  2. Je krijgt een alternatieve opdracht aan gelijkaardige voorwaarden.  De nieuwe opdracht moet dezelfde duurtijd en loonvoorwaarden hebben.

Neen, dit zou een onredelijk ontslag zijn, dat wil zeggen: een ontslag zonder gegronde reden.

In dit geval zou de werkgever misbruik maken van zijn ontslagrecht. Als een werknemer die afwezig is wegens coronavirus uitsluitend om die reden wordt ontslagen, kan hij of zij zich tot de arbeidsrechtbank wenden.

Indien de huidige situatie daarentegen zou voortduren, met als gevolg dat een onderneming haar activiteiten niet meer normaal kan voortzetten (bijvoorbeeld als gevolg van een daling van de orders), zou zij de betrokken werknemers in principe kunnen ontslaan gezien de economische context. 

Veelgestelde vragen werkgevers

Sinds maandag 19 oktober gelden strengere coronamaatregelen voor één maand. We zetten de maatregelen op een rijtje:

www.unizo.be/wat-betekenen-de-nieuwe-coronaregels-voor-ondernemers?

De federale en regionale overheden voorzien een reeks steunmaatregelen om de ondernemers die door deze maatregelen getroffen worden, te ondersteunen: 

Federaal

  • dubbel overbruggingsrecht voor wie verplicht moet sluiten
  • een tijdelijke kwijtschelding van RSZ-bijdragen
  • verlenging van de bestaande uitstelregelingen

Vlaams

  • een nieuwe premie van 10% van de omzet, voor wie meer dan 60% omzetverlies ondervindt

Brussel

Hier vind je een overzicht van alle steunmaatregelen die op dit ogenblik van toepassing zijn: www.unizo.be/coronasteunmaatregelen

Op 19 oktober veranderden de regels opnieuw. Op de site van Unizo vind je de meest actuele stand van zaken. 

Meer info?

De website van VLAIO of via het gratis nummer van VLAIO:  0800 20 555

en 
Unizo.be

;
We gebruiken cookies om onze website beter maken

Sign in

Sign Up

Forgot Password

Job Quick Search

Cart

Cart

MF Banner

Welkom bij My Flexi-Job, de n°1 in flexi-jobs in Vlaanderen, klik op de button hieronder om verder te gaan

Nieuwe website!

Onze website is onlangs volledig vernieuwt. Om van alle functionaliteiten gebruik te kunnen maken dient u uw browser cache leeg te maken.

Hier vindt informatie over hoe dat moet op uw toestel.

Nog vragen?
Stuur gerust een mailtje naar info@myflexijob.be

MF Banner